Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ježíška zachraňujeme už sedm let. A kdo u vás nosí dárky?

Letos jsme připravili pro školky a školy pracovní listy s tematikou českých Vánoc. Listy jsou koncipovány zároveň tak, aby trénovaly prostorovou orientaci, paměť a koncentraci. 

Projekt Zachraňte Ježíška vznikl v roce 2008. V té době nám přišlo, že se vlivem marketingových aktivit obchodníků a vlažného zájmu veřejnosti, postupně a pomalu vytrácejí symboly českých Vánoce. Z výloh na nás koukal Santa Claus, letáky a pozvánky na vánoční večírky hýřily soby a červenými punčochami, dokonce si lidé dávali postavu Santy do oken, na zábradlí a na komíny. Poslední impuls byly děti našich známých, kteří mi vyprávěly o tom, jak si ve školce povídaly o Santovi.

Museli jsme ve velmi krátkém čase upozornit na to, že českého Ježíška vytlačuje americký tlouštík Santa. Problém, ale zároveň úžasná výhoda českého Ježíška je v tom, že nemá konkrétní podobu. Proto jsme za vybrali sněhuláka jako jeden ze symbolů českých Vánoc. Inspirovali jsme se u Ladových obrázků. Maminka kamarádky a kolegyně Jany Kodysové nám ušila kostýmy sněhuláků a my jsme s nimi objížděli města. Udělali jsme si obrovské nápisy s textem Zachraňte Ježíška a jako sněhuláci s pokřikem Přežili jsme Dědu Mráze, přežijeme Santu Clause, jsme obcházeli náměstí a bavili se s lidmi o tom, proč to děláme.  Pamatuji si, že jsme začínali ve Velkém Meziříčí, a to přímo na radnici. Tehdy byl starostou František Bradáč, nyní je senátor. Velmi mile nás přijal a také naši aktivitu podpořil podpisem pod petici.

Uspořádali jsme demonstraci před Úřadem vlády v Praze a v kostýmech sněhuláků jste předali petici za záchranu Ježíška

To bylo před šesti lety. Oslovili jsme kamarády napříč republikou a sešli jsme se v Praze před Úřadem vlády. Předali jsme tehdejšímu premiérovi Nečasovi petici, kde žádáme, aby se ve školních zařízeních dbalo více na české tradice. Další podpisovou akci jsme uspořádali v roce 2011 a předali jsme ji ministrovi školství. U zrodu kampaně stál Tomáš Zdechovský, který je dnes europoslancem. A stále je aktivním bojovníkem za české tradice, i v Bruselu.

Jak zachraňujeme Ježíška letos?

Letos jsme připravili pro školky a školy pracovní listy s tematikou českých Vánoc. Listy jsou koncipovány zároveň tak, aby trénovaly prostorovou orientaci, paměť a koncentraci. Musím říct, že je o ně obrovský zájem. Denně nám píšou rodiče a učitelé. Zájem o pracovní listy mají také knihovny. Máme zpětnou vazbu v tom duchu, že přesně takové pracovní listy školkám chybí. Píšou nám také firmy s tím, že souhlasí s naší kampaní a připojují se nejen morálně, ale také reálně. Nově se k nám veřejně také přidal Akciový pivovar Dalešice, který si zakládá na poctivém českém pivu a v restauraci na kvalitních českých surovinách. V adventu připravují společenské akce, které se drží českých tradic. 

Nejviditelnější je náš projekt od října do prosince. Postupně se však rozšiřuje i na záchranu dalšího českého svátku, a to jsou Dušičky. Ty jsou totiž stále více ohroženy americkým Halloweenem. Velmi důrazně na to upozornil letos právě Tomáš Zdechovský. Snažíme se tedy upozorňovat a vysvětlovat široké veřejnosti, dětem, rodičům, učitelům, že je potřeba klást důraz na české tradice a svátky. Neradi bychom se dožili toho, že naše děti přijdou o tyto krásné zvyky, symboly a kouzlo, které se za českými svátky skrývá.

Ježíšek dává prostor každému

Kouzlo českého Ježíška je v tom, že si ho každý z nás může představovat ve své hlavě jinak. Pro někoho je to malé dítě v jeslích, pro jiného starý bělovousý dědeček. Dává nám prostor přemýšlet nad hloubkou a smyslem Vánoc. Přežije jenom v naší mysli. A záleží na nás, jak si uchováme pro budoucí generace naše zvyky a tradice.

Zachráníme ho?

Pokud chceme něco změnit, musíme vždy začít u sebe. Podívejte se na to, jaké ozdoby kupujete – začíná to u formiček na cukroví a končí balicím papírem. Zajímejte se a dodržujte české vánoční zvyky. Neznamená to, že musíme násilně každý držet tradiční Vánoce, je to o stavu naší duše a mysli. Jak se budeme chovat my, budou se chovat i ostatní. Zvláště o Vánocích. My jsme nositeli kultury a tradic. Předáváme ji našim dětem, sourozencům? Dáváme Vánocům pravý smysl?

Můžete se přidat k naší komunitě Zachraňte Ježíška

 

Autor: Eva Fruhwirtová | úterý 15.12.2015 16:08 | karma článku: 7,46 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Eva Fruhwirtová

Lidská mysl je mocná. Kdo má víru a vizi, přežije

Svět je takový, jaký si ho vytvoříme ve své hlavě. Kdo má vizi, má cíl. Platí to v životě i v podnikání. Jak jsou na tom Češi?

8.4.2020 v 18:15 | Karma: 9,74 | Přečteno: 241x | Diskuse| Společnost

Eva Fruhwirtová

Jak koronavirus z(mění) život a myšlení? Co dřív nešlo, nyní půjde

Pandemie Covid-19 nám zakryla ústa i nos, ale ne oči. A tak se můžeme více dívat... Jak se z(mění) život? A jaký bude svět po koronaviru?

7.4.2020 v 17:55 | Karma: 8,35 | Přečteno: 255x | Diskuse| Společnost

Eva Fruhwirtová

I starosta je obyčejný člověk

Na malých obcích jsou starostové polovičními právníky, zdravotníky, ajťáky, projektovými manažery, dispečery, psychology, vymahači.

28.7.2018 v 11:55 | Karma: 17,48 | Přečteno: 376x | Diskuse| Občanské aktivity

Eva Fruhwirtová

V tento den

Loňský stromeček, silvestrovský oběd před dvěma roky, sjezd Vltavy před třemi lety. Nebo také nic. Vzpomínky si na Facebooku můžete filtrovat. Vymazat část života. Lidi a zážitky si každý rok ukládám do papírového deníku.

31.12.2017 v 10:26 | Karma: 11,14 | Přečteno: 269x | Diskuse| Osobní

Eva Fruhwirtová

Ach, ta moje děravá hlava

Zamykám, vypínám, odcházím. A ty jsi který? Pomóóc. Hledám peněženku. V sobotu 11. března má svůj den MOZEK.

6.3.2017 v 17:06 | Karma: 12,32 | Přečteno: 223x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 927x
Eva Fruhwirtová (1986) - Věnuje se efektivní komunikaci a tréninku mozku. V Třebíči založila mozkohernu a učí lidi znovu si hrát. Pamatuje si věci, na které ostatní dávno zapomněli. Ráda pozoruje dění kolem sebe a ještě raději se do něj zapojuje.