Vraťme mozek zpět do života

17. 08. 2013 17:23:11
Neschopnost sociální komunikace, porucha soustředěnosti, problémy s motorikou, nezájem o dění kolem, slabé verbální projevy a omezené kreativní vyjadřování. Nejčastější problémy dnešních dětí. Přitom by stačilo, aby netrávily času počítače a tabletu a chodili do pravidelné volnočasové aktivity.

Děti se dostávají do dvou extrémů – kvůli moderním komunikačním technologiím ztrácejí schopnost sociální adaptace a kvůli nepřebernému množství informací ztrácejí sami sebe. Mozek potřebuje vhodné podněty, aby se rozvíjel, potřebuje hry, aby měl motivaci růst a posilovat. Žijeme v době, kdy za nás přemýšlí počítače, vytváříme systémy, ve kterých ztrácíme sami sebe. Přitom vše, co potřebujeme, je v mozku. Mozek se dá trénovat v každém věku, v každé profesi. Mozek se podobá svalům v těle – když je trénujeme, uneseme více než ostatní. Když jsme v dobré kondici, vyběhneme do pátého patra bez zadýchání. Každý druhý člověk má problémy s koncentrací nebo s pamětí či prostorovou orientací. Mladí lidé mají problémy s učením, ti starší se stresem a pamětí.

Volný čas je možností, jak zábavnou a zajímavou formou děti vzdělávat a vychovávat. To, jak komunikujeme se světem, zajišťují kognitivní funkce mozku. Je to schopnost řešit problémy, schopnost úsudku a nadhledu, paměť, prostorová orientace, schopnost plánovat atd. Jednotvárnými činnostmi nebo dokonce nulovými volnočasovými aktivitami dětský (ale i dospělý) mozek oslabuje. Proto je z pohledu rozvoje mozku důležitá volnočasová činnost. Pravidelné chození do kroužků a oddílů navíc nastavuje dítěti režim, který má mozek ráda. Dává smysl a řád týdennímu trávení času. Společné aktivity s vrstevníky rozvíjejí komunikační a sociální schopnosti, dítě se učí zodpovědnosti a lépe si vytváří představu samo o sobě.

Když jsem byla malé dítě, táta mě brával do dílny, kde jsme vyřezávali obrázky a vyráběli různé věci. S dědečkem jsme chodili na pole dobývat řepu, krmit králíky. U toho nám vyprávěl pohádky a různé příběhy. S mámou jsme jezdili na kole, hráli pexeso. Nejen o prázdninách, ale během roku jsme měli různé úkoly a pravidelné aktivity, které často vycházeli z toho, že jsme žili na vesnici. Ale díky těmto podnětům, kdy v nás rozvíjeli nejen zručnost, ale i schopnost řešit problémy, a také činnostem, které nás vedly k zodpovědnosti a přemýšlení nad následky, jsem ani já, ani brácha neměli problém s komunikací, zvládání složitých situací, sociální adaptací a motivací. Takže to funguje.

Přeji všem, ať se nebojí trénovat mozek a pracovat na sobě.

Autor: Eva Fruhwirtová | sobota 17.8.2013 17:23 | karma článku: 15.02 | přečteno: 703x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 553 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1903 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 279 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 927

Eva Fruhwirtová (1986) - Věnuje se efektivní komunikaci a tréninku mozku. V Třebíči založila mozkohernu a učí lidi znovu si hrát. Pamatuje si věci, na které ostatní dávno zapomněli. Ráda pozoruje dění kolem sebe a ještě raději se do něj zapojuje. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...